Megbocsájtás önmagunknak

2022.04.15

Megbocsájtás, elengedés... olyan könnyűnek hangzik, de hogyan? Másnak sokszor hamarabb megbocsájtunk (bár ez sem mindig megy könnyen), de magunknak!? Ez a legnehezebb ügy...

Ha rá is jövünk, hogy egy rossz érzés, lelki állapot, akár testi tünet mögött saját magunk ostorozása áll, és józan ésszel önmagunknak való megbocsájtás lenne a következő logikus lépés, ami feloldja a megrekedtséget, a rossz közérzetet, a konfliktust, és beindítja öngyógyító folyamatainkat, meg is valósítani már nem tűnik egyszerű feladatnak. 

Ott toporgunk saját magunkban, és csak a düh, az önvád, a harag lüktet magunkkal szemben és a sarokba állítás, önmagunk lekiabálása: "Ezt nem szabadott volna!" "Ez megengedhetetlen!" "Ez bűn!" "Ez óriási hiba volt!" "Ez megbocsáthatatlan!"

Az a tapasztalom, hogy ugyanabból a nézőpontból, amiben a lelkiismeretfordulás, a vád, a "bűnös vagyok" érzete született, nem lehet feloldani ezt a belső konfliktus, hiszen az a részünk, aki az "ítéletet meghozta", azt teljes mértékben igaznak, indokoltnak, megkérdőjelezhetetlennek érzi, vallja. Tehát miért hozna más döntést, miért mentené fel saját magát, hiszen számára egyértelmű, hogy "bűnösök" vagyunk?! Ragaszkodik az "álláspontjához". És beleragadunk ebbe az állapotba, szinte bebetonozzuk magunkba a bűntudatot... és "engedjük", hogy emésszen minket, a testünket, a lelkünket és elhatalmasodjon bennünk...

És ami rendezetlen, ami nem harmonikus, az előbb-utóbb jelez, hol finomabb - és ha nem vesszük észre -, egyre drasztikusabb jelekkel, tünetekkel... Nem ellenünk, hanem értünk! A sebzettség, sebtisztítást követel... a saját érdekünkben.

De hogyan engedjem el azt az érzést, ami annyira ragaszkodik hozzám?

Mi lenne, ha esélyt adnál magadnak arra, hogy eggyel hátrébb (feljebb) lépj, ahol önmagadat és történetedet, nem abból a beszűkült, "önvádolt" nézőpontból látod, hanem külső szemlélőként, tágítva a perspektívát. Látva a körülményeidet, a mozgatórugóidat, a sebzettségedet, a hiányaidat, mintha egy filmet néznél. És a főszereplőhöz (saját magadhoz) egy szeretetteljes, együttérző, de legalább semleges attitűddel viszonyulsz. Ha látnád a történetet, nem lenne egyértelmű, hogy az a "dráma", az a mozzanat, az a döntés, az a megélés, az a reakció szükséges volt a "dramaturgia" szempontjából, hogy a főhősnek fontos szerepet játszott az életében, akár a személyiségfejlődésében, hogy az vitte tovább egy úton... Egyszerűen szükséges volt az a tapasztalás..., és nem hiba volt, hanem egy lényeges mozzanat, valamilyen fontos üzenet, élmény, nézőpontmegismerés ajándékával.

Kívülről nézve magadat - valamilyen fajta szülői együttérzéssel szívedben - olyan nyilvánvalónak tűnhet, hogy a főhősöd akkor, abban a pillanatban, az akkori érzelmi, értelmi, tudatossági állapotában nem is tudott volna máshogy cselekedni, egyszerűen csak játszotta a szerepet, amit akkor "ráosztottak", benne volt egy szituációban és ez "jött ki belőle", ez volt a legtöbb, ami akkor kijátszható volt önmagából. Miért lenne ezért bűnös? Lehet, hogy más karakter, mást játszott volna, de ez a karakter volt beleírva a forgatókönyvbe, hogyan is lehetne számon kérni rajta, vádolni meg pláne, azért, amit tett? Nem lenne egyszerűbb csupán elfogadni, hogy ez már így történt és arra figyelni inkább, hogy azáltal a megélés által, hogyan gazdagodott a főszereplő jelleme, története?

Életed lezajlott történéseit már nem áll módodban megváltoztatni, kiradírozni, de a viszonyulásodat bármelyik pillanatban átírhatod... Önmagadnak való megbocsájtás, a bűnösnek titulált részed megértése, feloldozása, magadba ölelése a te érdeked. A világ ugyanolyan közömbösen halad tovább akár bűnösnek érzed magad, akár nem, nem izgatja, hogy milyen dráma zajlik benned.

A te világodban viszont te magad tudsz dönteni, rendezni, mi az, aminek teret adsz, mi az, ami számodra EGÉSZséges! Ez felelősségvállalás, de gyönyörű lehetőség is egyben. A döntés minden pillanatban a tiéd: életed áldozata, vagy RENDezője leszel?

Szárnyalni születtél...


Koós-Lukács TímeaDr. Buda László által kiemelten ajánlott - ULTRARÖVID TERÁPIÁS KONZULENS

aTime Lélekmegálló / www.atime.hu / https://www.atime.hu/ultrarovid-terapias-konzultacio/

#megbocsájtás #elengedés #önismeret #önszeretet #mitüzenalelked #mitüzenatested #lélek #atime #lélekmegálló